Miten ilmalämpöpumpun viilennys toimii?

Ilmalämpöpumppu on hyvä ratkaisu kotisi viilentämiseen, mutta tiedätkö mihin ilmalämpöpumpun toiminta perustuu? Entä miten saat eniten hyötyä ilmalämpöpumpun viilennyksestä?

Tiedämme, että ilmalämpöpumppua käytettäessä kesällä voi mennä monta asiaa pieleen ja viilennykseen voi kulua turhan paljon sähköä.

Lue lisää artikkelistamme ja saat kaiken hyödyn irti ilmalämpöpumpustasi.

Ilmalämpöpumpun toiminta

Ilmalämpöpumpun viilentämisprosessi on monivaiheinen. Ilmalämpöpumpun sisällä kulkee viilennysaine, joka viilentää sisäilmaa käyttämällä sen hetkellisesti laitteen sisällä.

Itse jäähdytysneste viilentäminen tapahtuu ulkoyksikössä. Viileäksi jäähdytetty aine kuljetetaan sisäyksikköön, jossa tapahtuu ilmalämpöpumpun seuraava vaihe.

Sisäyksikössä lämmintä ilmaa imetään laitteen sisäyksikön sisälle ja viilennyskäyttöön jäähdytetty ilma puhalletaan huoneeseen takaisin. Jäähdytetty ilma laskeutuu hiljalleen huoneeseen ja katon ylärajasta voidaan jatkossa imeä taas lämpimämpää ilmaa.

Yleisimmissä ilmalämpöpumppu voi myös lämmittää

Ilmalämpöpumpulla on yleensä kolme eri toimintoa: viilennys, lämmitys ja automaattitoiminto. Nykyaikaisissa versioissa on myös takkatoiminto, joka kierrättää sisätiloissa olevaa lämpöä ja onnistuu lämmittämään taloa myös pakkasilla.

Kylmällä ilmalla kannattaa ilmalämpöpumpun olla lämmitystoiminnolla ja taas lämpimällä ilmalla viilennyksellä. Automaattisen ohjelman kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ilmalämpöpumppu voi alkaa esimerkiksi jäähdyttämään jos patterit tuottavat enemmän lämpöä, kuin koneeseen asetettu lämpötila.

ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö

Ilmalämpöpumppu viilennyskäyttöön

Ilmalämpöpumppu on kesähelteiden viilennyksen kuningas. Kun itse ilmalämpöpumppua käyttää järkevästi, ei se syö talvella tehtyjä sähkön kulutuksen säästöjä kesälläkään. Laitetta ei tarvitse käyttää kokoaikaa ja usein hyvä laite säästää pitkässä juoksussa energiaa tehottomampaan laitteeseen verrattuna.

Huonompilaatuisia laitteita voi joutua korjailemaan useaan otteeseen ja niiden sähkön käyttö ei välttämättä ole parhain mahdollinen. Huonompi laite voi tuottaa myös enemmän taustameteliä.

Kun ilmalämpöpumppua käytetään viilentämiseen, kannattaa aina laitteen asetuksista pitää huolta ja varmistaa oikea tavoitelämpötila. Yleensä riittää, että vähennät helteillä pari astetta lämpötilaa alaspäin ja jo se tuntuu miellyttävältä.

Lämpötilaa ei kannata asettaa turhan pienelle, sillä korkeampikin lämpötila viilentää hyvin. Sopiva tavoitelämpötila 30 asteen helteille voi olla esimerkiksi 25 astetta. Tämä riittää siihen, että ilmalämpöpumppu poistaa kodistasi kosteutta ja kierrättää ilmaa, joka tuntuu viileältä iholla kuumana kesäpäivänä.

Edullisempaa viilentämistä

Suuremmassa talossa ilmalämpöpumpulla voidaan säästää merkittävä määrä sähköä verrattuna sähköpattereihin verrattuna. Ilmalämpöpumpun sähkön käyttö voi olla jopa 5 kertaa pienempi. Kotitaloudelle voi tulla isoja säästöjä varsinkin tämän päivän sähkön hinnoilla, jotka ovat korkeat.

Ilmalämpöpumpun käyttö edellyttää lämpimämpää ulkoilmaa, joten viileämmillä ilmoilla ei ilmalämpöpumput niin paljon viilennä. Laitteen voi toki sammuttaa sen ajaksi, kun sillä ei ole käyttöä ja säästöt kasvavat entisestään.

Ilmalämpöpumppua hankkiessa ei kannata säästellä turhaan pumpun laadussa tai hinnassa. Pumppu voi koitua kalliiksi pidemmässä juoksussa, jos viilennykseen kuluu enemmän energiaa tai huoltotoimenpiteet toistuvat.

Ilmalämpöpumpun käyttö suuremmassa talossa voi säästää sähkölaskussa pattereihin verrattuna

Muistilista ilmalämpöpumpun viilennykseen

Ilmalämpöpumppu on viilennykseen optimaalinen laite, sillä viilennys tapahtuu tehokkaasti lämpötilan ja energiakäytön puolesta. Ilmalämpöpumppu toimii hyvin, kun se on asennettu oikeaan paikkaan ja sitä käytetään oikeilla asetuksilla.

Laitetta ei kannata pitää päällä turhaan ja oma koti kannattaa viilentää ilmaisilla keinoilla mahdollisimman hyvin, ennen kuin viilennys laitteella tapahtuu. Huolla myös laitettasi ja se pysyy hyvänä jopa vuosia.

Tee muut asiat ennen laitteen käynnistämistä

Ilmalämpöpumppu tulee käyttämään viilentämiseen liikaa energiaa, mikäli et itse paranna kotona asioita, jotka tuovat lämmintä ilmaa sisälle jatkuvasti. Jos veneesi pohjassa on reikä, niin ei moottori välttämättä auta sitä menemään eteenpäin tehokkaasti.

Sälekaihtimet estävät auringonpaistetta ja sisälämpötila pysyy miellyttävämpänä. Myös ikkunoita kannattaa pitää kuumalla ilmalla suljettuina. Ilmalämpöpumppua ei kannata myöskään pitää käynnissä, vaan voit käynnistää laitteen kotiin tullessasi. Yleensä viilennys kestää vain muutaman minuutin.

Säädä ilmalämpöpumppu manuaalisesti

Hanki ilmalämpöpumppu viilennys- tai lämmityskäyttöön, mutta säädä laitteen asetukset itse manuaalisesti äläkä käytä automaattitoimintoa. Automaattitoiminto voi olla suurin virhe, mitä ilmalämpöpumpun omistajana voit tehdä taloudellisesti sekä laite voi käyttäytyä ei-toivotulla tavalla.

Automaattisessa tilassa asetetaan joku tietty lämpötila ja laite voi alkaa esimerkiksi viilentämään patterien lämmön tai saunasta vapautuvan lämmön takia viilentämään tilaa turhaan. Ongelma voi tulla samalla toisinpäin ja kotia aletaankin lämmittämään viilentämisen sijaan.

Älä aseta liian alhaista lämpötilaa

Jos asetat liian pienen lämpötilan, tulet kuluttamaan huomattavasti enemmän sähköä ilmalämpöpumpun käytössä. Muutama lämpöaste pienemmäksi ja olo on jo paljon miellyttävämpi asunnossasi.

Ilmalämpöpumppu kierrättää myös kosteutta ja kostean ilman poistamalla muuttuu tilanne jo täysin erilaiseksi. Riittää, että lämpötila on esimerkiksi 25 astetta, eikä vain 17 astetta vaikka ilmalämpöpumppu siihen pystyisikin.

Huolla ilmalämpöpumppua säännöllisesti

Siitepöly sekä muu lika saa ilmalämpöpumpun toiminnan heikentymään ja sen jälkeen se ei viilennä yhtä tehokkaasti ja nopeasti. Laite kannattaa varsinkin ennen uutta kautta ja sen jälkeen tarkastaa sekä putsata varmuuden vuoksi, että toiminta pysyy hyvänä pitkään.

Ilmalämpöpumppu on monen vuoden sijoitus, mutta mikäli laitetta ei pidä hyvänä, niin sen elinikä lyhenee. Pumpun saa samalla pysymään aina yhtä energiatehokkaana, kuin mitä se on aiemmin ollut. Laita laite myös päälle aina tarpeen vaatiessa, äläkä pidä sitä päällä turhaan, varsinkaan helteillä, kun energiaa kuluu enemmän.

Hanki kunnollinen ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpulla voi olla usein paljon eroa merkkien välillä. Hanki vain laadukas ilmalämpöpumppu ja se viilentää asuntoasi vuosia tehokkaasti. Ilmalämpöpumpulla voi olla myös viileitä hetkiä hyödyttäviä ominaisuuksia, kuten takkatoiminto, joka on energiatehokas tapa lämmittää asuntoasi jopa talvipakkasilla.

Ilmalämpöpumppu voi tuntua kalliilta hankinnalta yhdeltä istumalta, mutta ilmalämpöpumput tulevat kalliimmaksi, mikäli niitä joudutaan huoltamaan jatkuvasti. Hanki siis kunnollinen laite, ja pumpun käyttöikä on pitkä. Laitetta ei tarvi myöskään kytkeä pois päältä kovan metelin takia, jos olet hankkinut kunnollisen ja hiljaisen pumpun.

Valitse ammattitaitoinen asentaja

Ilmalämpöpumppu tulee asentaa ammattilaisten toimesta, varsinkin jos olet hankkimassa kerrostaloon laitetta, mikä tulee hyväksyttää taloyhtiön toimesta. Toki laitteen voi kokeilla asentaa itsekin, mutta huonosti asennettu laite tulee maksamaan myöhemmin paljon enemmän.

Ammattilaisen asentamalla ilmalämpöpumpulla on myös olennaisesti takuu, joka kattaa asennukseen liittyvät asiat. Saat myös ammattimaiselta asentajalta vinkit minkälainen laite ja miten asennus kannattaa tehdä, että saat suurimman hyödyn ilmalämpöpumpustasi.

Kiinnostuitko? Pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta täältä.