Omakotitalon sähkönkulutus – 4 vinkkiä sähkönkulutuksen vähentämiseen

Sähkön hinta on viimeisen vuoden aikana kasvanut monin kerroin, joten erityisesti omakotitalon sähkönkulutus on pinnalla. Oletko sinä pohtinut kodin sähkön kulutusta? Entä miten sitten voit vähentää sähkön kulutusta?

Kerromme seuraavaksi 5 vinkkiä, miten voit vähentää sähkönkulutusta omakotitalossa.

Mikä vie eniten sähköä omakotitalossa?

Kilowattitunti eli kwh mittaa kuinka paljon energiaa käytät. Sähkönkulutus voi vaihdella suuresti riippuen eri tekijöistä kuten talouden koosta, laitteiden iästä ja energiatehokkuudesta sekä asukkaiden käyttötottumuksista. Yleisesti ottaen seuraavat tekijät ovat usein suurimpia sähkönkuluttajia omakotitaloissa.

Lämmitys ja lämmin käyttövesi

Lämmitysjärjestelmä on usein suurin yksittäinen sähkönkuluttaja, erityisesti kylminä kuukausina. Sähkölämmitys, ilmalämpöpumput ja lattialämmitysjärjestelmät voivat kuluttaa merkittäviä määriä sähköä. Lämmin käyttövesi kuluttaa merkittävästi energiaa, erityisesti suurissa talouksissa, joissa on paljon veden käyttöä.

Kodinkoneet ja valaistus

Suuret kodinkoneet kuten jääkaapit, pakastimet, pesukoneet ja kuivausrummut voivat kuluttaa merkittäviä määriä sähköä. Vanhemmat laitteet ovat usein vähemmän energiatehokkaita kuin uudemmat mallit. Vaikka valaistus ei yleensä kuluta yhtä paljon sähköä kuin suuret kodinkoneet tai lämmitysjärjestelmät, se voi silti olla merkittäviä sähkönkuluttaja, erityisesti jos käytetään vanhanaikaisia hehkulamppuja eikä energiatehokkaita LED-lamppuja.

Elektroniikka, viihdelaitteet ja sauna

Televisiot, tietokoneet, pelikonsolit ja muut viihdelaitteet voivat kuluttaa huomattavia määriä sähköä, erityisesti jos ne jätetään päälle tai valmiustilaan pitkiksi ajoiksi. Jos talossa on sähkölämmitteinen sauna, se voi olla myös merkittävä sähkönkuluttaja, erityisesti jos sitä käytetään usein.

Alenna sähkönkulutusta ilmalämpöpumpulla ja säästä sähkön hinnassa.

1. Hanki ilmalämpöpumppu pienentämään lämmityskustannuksia

Ilmalämpöpumppu on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää lämmityskustannuksia. Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa lämmittääkseen sisätiloja, sen sijaan että tuottaisi lämpöä polttamalla fossiilisia polttoaineita tai käyttämällä sähkövastuksia.

Mihin ilmalämpöpumpun toiminta perustuu?

Ilmalämpöpumppu toimii siirtämällä lämpöenergiaa paikasta toiseen, kylmällä säällä se ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen sisätiloihin. Koska ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä eikä tuota sitä polttamalla polttoainetta, se on hyvin energiatehokas.

Lämmityskautena, ilmalämpöpumppu vähentää tarvetta käyttää muita, kalliimpia lämmitysmuotoja, mikä voi merkittävästi alentaa lämmityslaskuja. Lisäksi ilmalämpöpumppu voi toimia myös jäähdyttimenä kesäkuukausina, mikä tekee siitä monipuolisen ratkaisun kodin ilmastoinnille. Lisähyötynä ilmalämpöpumpun käyttö voi vähentää kotitalouden hiilidioksidipäästöjä, koska se on energiatehokkaampi kuin monet muut lämmitysjärjestelmät.

Kuinka paljon sähköä voi säästää ilmalämpöpumpun avulla?

Hyvin suunniteltu ja asennettu ilmalämpöpumppu voi tuottaa kolmesta viiteen kertaa enemmän lämpöenergiaa kuin se kuluttaa sähköenergiaa.

Sähkönkulutuksesta voi huolehtia myös esimerkiksi älykkäillä termostaateilla.

2. Optimoi lämmitysjärjestelmä

Sähköä kuluu omakotitalossa muutenkin paljon, joten tiettyjen toimenpiteiden avulla kannattaa pyrkiä alentamaan sähkönkulutusta.

Eristys ja tiivistys

Eristys ja tiivistys ovat keskeisiä tekijöitä energiatehokkaassa rakentamisessa ja remontoinnissa. Ne auttavat säilyttämään halutun lämpötilan sisätiloissa sekä vähentämään energiankulutusta ja siten myös kustannuksia. Varmista, että seinät, katot ja lattiat on asianmukaisesti eristetty. Tiivistä ikkunat ja ovet vedon estämiseksi.

Käytä älykkäitä termostaatteja

Asenna kotiisi älytermostaatti, joka mahdollistaa lämpötilan säätämisen ajastusten ja etäohjauksen avulla. Käytä alueellista lämmitystä lämmittämään vain niitä tiloja, joita käytetään. Vältät älykkäiden termostaattien avulla liian korkeita lämpötiloja talvella ja liian matalia kesällä.

Energiatehokkaat LED-lamput vähentävät asunnon sähkökustannuksia.

3. Siirry toimiviin valaisimiin ja sähkölaitteisiin

Kerromme seuraavaksi, miten voit valaisimien ja sähkölaitteiden avulla säästää omakotitalon sähkönkulutusta.

Valaisimet

Siirry energiatehokkaisiin LED-lamppuihin, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin perinteiset hehkulamput tai halogeenilamput. Hyödynnä päivänvaloa ja vältä tarpeetonta valaistusta päivällä. Käytä lisäksi himmentimiä säätämään valaistuksen tasoa tarpeen mukaan, mikä voi auttaa säästämään energiaa. On myös hyvä hyödyntää ajastimia ja liiketunnistimia välttääkseen tarpeetonta valaistusta, kun kukaan ei ole huoneessa.

Sähkölaitteet

Valitse kotiisi energiatehokkaat laitteet, jotka kuluttavat vähemmän energiaa. Sammuta laitteet, joita et käytä, mieluiten irrottamalla ne pistorasiasta, jotta vältetään laitteiden kuluttama energia, kun ne ovat valmiustilassa. Käytä älykkäitä pistorasioita, joiden avulla voit ohjata laitteita etänä ja asettaa ajastimia laitteiden käytölle.

Sähkölaskun määrän pienentämistä aurinkopaneelien avulla.

4. Hyödynnä uusiutuvia energianlähteitä

Moni on sähkönkulutuksen kasvaessa ja sähkölaskun noustessa pohtinut aurinkopaneelien hyödyntämistä. Kerromme aurinkoenergian ja maaperän lämpöenergian hyödyntämisestä seuraavaksi.

Asenna aurinkopaneelit

Aurinkopaneelien hankinta ja aurinkoenergian hyödyntäminen voivat olla merkittäviä investointeja sekä taloudellisia että ympäristön kannalta.

Ympäristöystävällisyys ja energiaomavaraisuus

Aurinkoenergia on puhdas, uusiutuva energianlähde, joka ei tuota kasvihuonekaasupäästöjä käytön aikana, auttaen siten vähentämään hiilijalanjälkeä. Aurinkopaneelijärjestelmä voi lisätä energiavarmuutta tarjoamalla sinulle itsenäisen energialähteen. Aurinkopaneelit, yhdistettynä varastointijärjestelmään, voivat tarjota varavoimaa sähkökatkosten aikana.

Taloudelliset edut

Kun tuotat osan tai kaiken tarvitsemastasi sähköstä itse, sähkölaskusi voi pienentyä merkittävästi. Joillakin alueilla on lisäksi saatavilla verohelpotuksia ja tukia, jotka voivat vaikuttaa aurinkopaneelijärjestelmän kustannuksiin. Mikäli kaikki sähkö ei mene omaan kulutukseen, ylijäämäsähkön myyminen paikalliselle sähköverkolle voi olla mahdollista ja voi tuoda lisätuloja.

Hyödynnä maaperän lämpöenergiaa

Maaperän lämpöenergian hyödyntäminen on erinomainen tapa säästää energiaa ja suojella ympäristöä. Maalämpöpumppu hyödyntää maaperän lämpöä lämmittämällä tai viilentämällä taloa. Se toimii niin, että pumppu siirtää maaperässä olevaa lämpöä nesteen avulla talon lämmitysjärjestelmään tai poistaa talosta lämpöä viilentäen sitä.

Maalämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu, sillä se hyödyntää uusiutuvaa energialähdettä. Maalämpöpumppu vaatii kalliimman alkuinvestoinnin, mutta se maksaa itsensä takaisin ajan myötä säästöinä lämmityskustannuksissa.

Sähkön hinta on noussut vuodessa monin kerroin.

Säädä sähkön kulutus pienemmäksi

Varmista sähkölaitteesi, jotta sähkön hinta ei nouse liian korkeaksi. Pohditko ilmalämpöpumpun asennusta tai muita sähköurakointeja kotiin? Aavasaksan sähköltä sähköasennukset kotitalouksille ammattitaitoisesti ja mutkattomasti.