Sähköauton latausasema kotiin asennettuna

Sähköautot ovat nousseet nopeasti yhdeksi suosituimmista ajoneuvovalinnoista ympäristöystävällisyyden ja edullisten käyttökustannusten ansiosta. Yksi olennainen osa sähköautoilua on sen lataaminen – ja nimenomaan kotona tapahtuva lataaminen.

Mietitkö, olisiko oma latausasema kotiin juuri sinulle oikea ratkaisu? Olipa sinulla jo sähköauto tai harkitset sellaisen hankintaa, tämä artikkeli tarjoaa arvokasta tietoa, joka auttaa sinua tekemään informoidun päätöksen kotilatausaseman suhteen.

Miksi kotilatausasema voi olla hyvä investointi?

Kotiin asennettavan latausaseman hankkiminen sähköauton omistajalle voi olla hyvä investointi useista syistä. Seuraavaksi mainitsemme muutamia syitä investoida kotona ladattavaan latausasemaan.

Nopeampi lataus

Kotilatausasemat tarjoavat yleensä nopeamman latausnopeuden verrattuna perinteiseen kotitalouspistorasiaan. Tämä tarkoittaa, että auto on nopeammin valmis käyttöön, mikä voi olla erityisen hyödyllistä heille, jotka ajavat paljon.

Mukavuus ja joustavuus

Auton lataaminen omassa kodissa on yksinkertaisesti mukavaa. Sinun ei tarvitse etsiä julkista latauspistettä tai odottaa omaa vuoroa. Voit ladata auton yön yli ja auto on heti aamulla käyttövalmis, sekä täyteen ladattu.

Oma latausasema mahdollistaa myös lataus-ajankohtien mukauttamisen. Voit esimerkiksi hyödyntää aurinkoenergiaa, mikä sinulla on käytössäsi aurinkopaneelit, tai ladata autosi silloin kun sähkön hinta on alhaisin.

Kustannussäästöt ja kodin arvonlisäys

Vaikka kotilatausaseman asentaminen voi vaatia alkusijoitusta, pitkällä aikavälillä se voi säästää rahaa. Sähkön hinta voi olla halvempaa tiettyinä aikoina (esimerkiksi yöllä), mikä tarkoittaa, että voit ladata autosi halvemmalla kotona. Oma latausasema voi lisäksi nostaa kiinteistön arvoa, erityisesti kun sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan.

Sähköauton lataus kotona.

Mikä on sähköauton latausasema?

Sähköauton latausasema on laite, joka tarjoaa sähköisen yhteyden verkkovirrasta sähköauton laturiin. Sen tarkoituksena on hallita ja turvallisesti välittää sähkövirtaa auton akkuun samalla, kun se suojaa sekä käyttäjää että autoa mahdollisilta sähkövaurioilta.

Erilaiset latausmahdollisuus tyypit

Sähköauton latausasemat jaetaan yleensä kolmeen eri tyyppiin niiden lataus tehon ja nopeuden perusteella. Seuraavaksi kerromme näistä lataustyypeistä lyhyesti.

Tyyppi 1 (AC-lataus, hidas)

  • Yleensä kotikäytössä oleva latausasema, joka tarjoaa lataustehoa 2,3–3,7 kW.
  • Tyypillisesti sähköauto latautuu täysin 6–12 tunnissa.
  • Tätä lataustyyppiä käyttävät usein vanhemmat sähköautot tai hybridit.

Tyyppi 2 (AC-lataus, keskinopea)

  • Suosituin ja monipuolisin lataustyyppi, joka tarjoaa lataustehoa 3,7–22 kW.
  • Latausaika on yleensä 3–8 tuntia riippuen auton latauskyvystä ja aseman tehosta.
  • Tämä tyyppi on yleisin julkisissa latausverkostoissa ja monissa kotilatausasemissa.

Tyyppi 3 (DC-lataus, pikalataus)

  • Tarjoaa suuren lataustehon, tyypillisesti 50 kW tai enemmän, mahdollistaen auton lataamisen 80 % kapasiteetista noin 30 minuutissa.
  • Yleisin suurilla liikenneväylillä sijaitsevissa latauspisteissä.
  • Huom! Kaikki sähköautot eivät tue DC-pikalatausta, joten auton yhteensopivuus tulee tarkistaa.
Sähköauton lataamiseen olemassa erilaisia latausasemia.

Näin valitset oikean latausaseman

Kun harkitset latausaseman hankintaa sähköautollesi, on tärkeää ottaa huomioon muutamia keskeisiä asioita. Oikean latausaseman valinta voi vaikuttaa suoraan latauskokemukseesi, autosi latausnopeuteen ja pitkän aikavälin käyttömukavuuteen.

Tarpeesi, käyttötapasi sekä tulevat tarpeet

Kuinka usein aiot ladata autoasi? Jos käytät autoa päivittäin ja ajetut kilometrit ovat suhteellisen suuret, saatat tarvita nopeamman latausaseman. Jos ajo on satunnaista, hidas lataus voi olla riittävä.

Jos suunnittelet sähköauton päivittämistä tulevaisuudessa tai toisen sähköauton hankkimista, voi olla järkevää investoida tehokkaampaan latausasemaan.

Yhteensopivuus oman auton kanssa

Tarkista, minkä tyyppinen latausportti autossasi on (esim. Type 1 tai Type 2) ja valitse latausasema, joka on yhteensopiva tämän kanssa. Vaikka latausasema voi tarjota tietyn lataustehon, autosi laturi voi rajoittaa maksimilatausnopeutta. Varmista, että autosi voi hyödyntää valitsemasi latausaseman tarjoamaa tehoa.

Valmistajan suositukset ja älykkäät ominaisuudet

Usein auton valmistajat suosittelevat tiettyjä latausasemia tai -merkkejä, jotka ovat testattu ja todettu yhteensopiviksi heidän ajoneuvojensa kanssa. Jotkut sähköautot voivat hyötyä latausasemien älykkäistä ominaisuuksista, kuten ajastuksesta, kulutuksen seurannasta tai etäohjauksesta. Varmista lisäksi, että valitsemasi latausasema on sertifioitu ja testattu turvallisuuden varmistamiseksi.

Sähköauton latauslaite asennettuna

Latausaseman kustannukset

Sähköauton latausaseman hankkiminen ja asentaminen on investointi, joka maksaa itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä. Kuitenkin alkuvaiheessa siihen liittyy kustannuksia, jotka on syytä tunnistaa ja budjetoida. Tarkastellaanpa näitä kustannuksia tarkemmin.

Laitteen hankintakustannukset

Latausasemien hinnat vaihtelevat suuresti mallista ja merkistä riippuen. Yksinkertaisimmat mallit voivat olla edullisempia, kun taas premium-mallit, joissa on lisäominaisuuksia kuten älyteknologiaa tai suurempi latausteho, saattavat maksaa enemmän.

Korkeamman lataustehon omaavat laitteet ovat yleensä kalliimpia kuin matalatehoiset. Valitessasi oikeaa tehoa, mieti tarpeitasi ja sitä, kuinka nopeasti tarvitset autosi ladattavan.

Asennuksen hinta

Vaikka laitteen hankintahinta on yksi tekijä, ammattilaisen palkkio asennuksesta voi olla merkittävä osa kokonaiskustannuksista. Jos kotisi sähköjärjestelmä tarvitsee päivityksiä tai muita muutostöitä latausaseman asentamiseksi, näistä aiheutuu lisäkustannuksia. Joissakin tapauksissa saatat tarvita lupia latausaseman asentamiseksi, josta voi aiheutua lisäkustannuksia.

Mahdolliset tuet kotilatausaseman hankintaan

Joissakin kunnissa on saatavilla tukia kotilatausasemien hankintaan ja asennukseen kannustamaan sähköautoiluun. Tarkista paikalliset tukiohjelmat ja hakumenettelyt. Toisinaan sähköyhtiöt saattavat tarjota alennuksia tai muita etuja, kun asennat latausaseman kotiin. Tämä voi olla osa yhtiön pyrkimystä edistää kestävää energiaa ja vähentää hiilijalanjälkeä.

Sähköauton latauspiste ja sen hinta riippuvat monista eri tekijöitä.

Sähköauton latausaseman asennus

Latausaseman asennus kotiin voi tuntua yksinkertaiselta toimenpiteeltä, mutta siinä on useita seikkoja, jotka on otettava huomioon, jotta asennus sujuu sujuvasti ja turvallisesti. Seuraavaksi muutamia keskeisiä näkökulmia.

Sijainti ja kaapelointi

Valitse paikka, joka on lähellä autosi latausporttia, mutta joka on myös suojassa sateelta ja muilta sääolosuhteilta. Mieti kuinka pitkä kaapeli sinun tarvitsee valita, jotta voit ladata autosi kätevästi. Joissakin malleissa on kiinteä latauskaapeli, kun taas toisissa se on irroitettava.

Harkitse erilaisia ratkaisuja kaapelin säilytykseen ja hallintaan liittyen, kun sitä ei käytetä. Vaihtoehto tähän on esimerkiksi seinäkela tai koukku.

Sähkökapasiteetti

On tärkeää tarkistaa, onko kodin nykyinen sähköjärjestelmä riittävän tehokas uudelle latausasemalle. Joissakin tapauksissa saatat tarvita päivityksiä tai muutostöitä. Joissakin vanhemmissa kodeissa saattaa olla tarpeen päivittää sähköpaneeli tai lisätä uusi alakeskus. Jos latausaseman teho on erittäin suuri, saatat tarvita erityisiä sähkösopimuksia sähköyhtiösi kanssa.

Turvallisuus ja suojaukset

Varmista, että latausasemalla on suojamekanismeja estämään ylikuormitus ja mahdolliset sähkökatkokset. Myös maadoitus on tärkeää, jotta sähkövirran epäsäännöllisyydet eivät vahingoita laitteitasi ja aiheuta vaaraa.

Latausasemien tulisi olla varustettu suojakytkimillä, jotka katkaisevat virran, jos ne havaitsevat maavirran tai muun häiriön. Mikäli asut alueella, jossa on voimakkaita sääilmiöitä, kuten ukkosta, harkitse lisäsuojausta, kuten ylijännitesuojia.

Sähköauton latauslaite asennus Tornio

Kuka saa asentaa latausaseman?

Sähköauton latausaseman asennus liittyy suoraan sähköjärjestelmiin ja voi olla vaarallista, jos sitä ei tehdä oikein. Virheellinen asennus voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun tai muita vaaratilanteita. Siksi latauslaitteen tulisi asentaa ainoastaan sähköalan linsensoitu sähköasentaja.

Latausaseman asennus Aavasaksan Sähkö Oy

Aavasaksan Sähköltä sähköauton latausasema kotiin tai taloyhtiöön asennettuna.

Pitkän linjan ammattilaiset kartoittavat kohteen ja antavat ehdotuksen sähköauton latausaseman asennuksesta.

Lue lisää ja pyydä tarjous.