Valaisimen asennus – mitä ottaa huomioon?

Valaisimen asentaminen on yksinkertainen tapa päivittää kodin ulkonäköä, parantaa valaistusta ja tehostaa energiaa. Mutta ennen kuin aloitat, on olemassa muutamia avainseikkoja, jotka sinun tulisi ottaa huomioon.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä sinun tulee ottaa huomioon valaisimen asennuksessa – turvallisuudesta valaisimen tyyppiin ja sijaintiin.

Oli kyseessä sitten kattovalaisin, lattiavalaisin tai työpöydän lamppu, meidän vinkit auttavat sinua suorittamaan tehtävän oikein ja turvallisesti.

Valaisimen asennus Tornio

Valon merkitys kodissasi

Valon merkitys kodissamme on huomattava – se ei ainoastaan mahdollista meidän nähdä ja toimia tehokkaasti, vaan myös vaikuttaa suuresti kodin tunnelmaan ja yleiseen viihtyisyyteen.

Ensinnäkin, valaistus on välttämätöntä perustoimintojemme suorittamiseksi. Ilman asianmukaista valoa, tehtävät kuten lukeminen, ruuanlaitto tai siivoaminen voivat olla haastavia ja jopa vaarallisia. Valaistus voi myös lisätä kotimme turvallisuutta, sillä riittävä valo vähentää kompastumis- ja putoamisriskiä sekä auttaa meitä näkemään ja tunnistamaan potentiaalisia vaaranpaikkoja.

Toisaalta, valaistus vaikuttaa suuresti kodin estetiikkaan ja tunnelmaan. Valaistuksen avulla voimme luoda haluamiamme tunnelmia – esimerkiksi lämmin, pehmeä valo luo rentouttavan ja kotoisan ilmapiirin, kun taas kirkas ja suora valo voi luoda virkeän ja energisen tunnelman. Lisäksi valon avulla voimme korostaa kodin yksityiskohtia ja designelementtejä, kuten taideteoksia, arkkitehtonisia yksityiskohtia tai kauniita kalusteita.

Valaisimen valinta

Valaisimen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon sekä käytännölliset että esteettiset seikat. Haluatko valaisimen, joka antaa paljon valoa, vai etsitkö pikemminkin tunnelmavalaistusta? Millainen on huoneen sisustustyyli? Minkä muotoisen ja kokoisen valaisimen tila sallii? Nämä ovat vain muutamia kysymyksiä, jotka kannattaa ottaa huomioon valaisinta valittaessa.

Lampun asennus väärään paikkaan voi aiheuttaa ikäviä seuraamuksia tilan valaistukseen ja valaisin voidaan joutua asentamaan uudestaan.

Valaisimen sijainti sekä tarkoitus

Valaisimen sijainti ja tarkoitus ovat keskeisiä tekijöitä valaistussuunnittelussa. Esimerkiksi, työpisteelle tarvitaan hyvä kohdevalo, joka ei häikäise ja joka valaisee työskentelyalueen tasaisesti.

Olohuoneessa voidaan taas käyttää sekä yleisvalaisimia että tunnelmavalaistusta, joiden avulla saadaan luotua monipuolinen ja viihtyisä valaistus. Makuuhuoneessa taas on tärkeää, että valo on rauhoittavaa ja että sitä voi himmentää.

Valon värisävy ja valon voimakkuus

Valon värisävyllä ja voimakkuudella on suuri vaikutus huoneen tunnelmaan. Lämmin valo (2700 – 3000K) luo kotoisan ja rentouttavan tunnelman, kun taas kylmä valo (4000 – 5000K) on virkistävä ja sopii hyvin esimerkiksi työ- ja opiskelutiloihin.

Valon voimakkuuden säädettävyys on myös tärkeää, jotta voit mukauttaa valaistusta eri tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Valaisimia asennettaessa voidaan asentaa himmenninkytkin, jonka avulla voidaan säätää katossa olevan valon tasoa.

Erilaiset valaisimet: Pöytävalaisin, riippuvalaisin, lattiavalaisin

  1. Pöytävalaisin: Pöytävalaisimet ovat erinomaisia lukemiseen tai työskentelyyn, ja ne tuovat myös pehmeää valoa ja lämpöä huoneeseen. Ne ovat myös käteviä, koska niitä voidaan siirtää tarvittaessa.
  2. Riippuvalaisin: Riippuvalaisimet ovat yleensä yleisvalaisimia, jotka heijastavat valoa katosta koko huoneeseen. Ne voivat olla myös näyttäviä sisustuselementtejä.
  3. Lattiavalaisin: Lattiavalaisimet ovat monipuolisia ja ne voivat toimia sekä yleisvalaisimina että kohdevalaisimina. Ne tuovat myös korkeutta ja kiinnostavaa varjoleikkiä huoneeseen.

Valaisimen asennus

Valaisimen asennus tulee suorittaa ammattilaisen toimesta, sillä itse asennettu valaisin voi aiheuttaa oikosulun, voit satuttaa itsesi tai pahimmassa tapauksessa itse asennettu valaisin aiheuttaa tulipalon.

Kukaan ei myöskään ole vakuutettu jos työtä ei tehdä ammattilaisen toimesta, joten vahingon sattuessa olet itse vastuussa kaikesta vauriosta. On tietysti eri asia, laitatko valaisimen katossa olevaan pistokkeeseen vai suoraan sokeripalaan johdot.

Valaisimen asennus sähköasentajan toimesta

Vaikka valaisimen asentaminen kattopintaan tuntuu nopealta hommalta, niin ei sitä kannata alkaa tekemään itse. Kaikki asiat pitää osata ottaa huomioon kattolampun asennuksessa ja pahimmassa tapauksessa satutat itsesi tai asentamasi valaisin aiheuttaa tulipalon.

Valaisimen asentaminen onnistuu helposti tilaamalla asiantuntija hoitamaan se, sillä kuka tahansa sähköasentaja osaa asentaa valaisimen nopeasti ja tehokkaasti. Erilaiset valaisinratkaisut voivat tietty vaatia omaa asiantuntemusta mitä kaikilla asentajilla ei välttämättä ole.

Valaisimen asennus ilman sähkötöitä

Lampun asennus onnistuu itse, jos sokeripalaan ei tarvitse koskea ja valaisimien kytkemisessä käytetään pistoketta. Monessa katossa voi olla valmiina pistoke ja oikean lampun ostamalla onnistuu lampun asennus itse.

Usein johdot saattavat olla liian pitkät valaisimien kanssa ja eri asiat tulevat ongelmalliseksi pelkästään jo saadaksesi johdot piiloon ja kuvun kireälle. Jos lampun asennus ei onnistu, kannattaa silloin pyytää myös valaisimien asennukseen avuksi alan ammattilainen. Lamppu asennetaan oikein myös silloin ja tarvittavat lisätyöt voidaan hoitaa samaan aikaan.

Mikä voi mennä pieleen valaisimen asennuksessa

Kun lampun asennus tehdään kattoon, pitää silloin kiinnittää moneen asiaan huomiota, kuten mihin lamppu asennetaan, miten kytkentä tehdään, mikä valaisin ostetaan ja minkä väristä valo on.

Väärään paikkaan asennettuun valaisimeen tulee käytettyä turhaa rahaa, sillä sitä ei käytetä välttämättä niin aktiivisesti arjessa. Kannattaa miettiä asennuksen yhteydessä onko sijainti oikea ja mistä löydät sopivan valaisimen kotiisi.

Voit tietysti pyytää asentajat kotiisi ja he tulevat tarkastamaan minkälainen lamppu sopii juuri sinun kotiisi ja osaavat varmasti ehdottaa aina muutamia erilaisia vaihtoehtoja. Valaisimia on Suomessa sekä ulkomailla moneen eri lähtöön ja kallis valaisin ei välttämättä tarkoita sitä, että se edes valaisee riittävästi.

Usein suureen tilaan saatetaan asentaa liian vähän tai liian himmeitä valaisimia, eikä se silloin ole riittävä tilan valaisemiseksi. Kysy asiantuntija apuun, kun lampun asennus on kyseessä ja saat varmasti parempaa tietoa, minkälainen valaisin sopii sinun tarpeisiisi parhaiten.

Valaisimen asennus Tornio

Valaisimen asennus Tornio

Meiltä löytyy ammattilaiset sähköalalta ja asennamme valaisimet Tornion seudulla sekä sen ympäristössä. Voit jättää meille yhteydenottopyynnön tai soittaa suoraan ja voimme lähteä kartoittamaan tarvittavaa sähköprojektia kotiisi.

Oli sitten kyse valokuidun asentamisesta, sähköauton latauspaikan asentamisesta, sähköurakoinnista tai lampun asentamisesta, niin meillä löytyy tekijät hommaan kuin hommaan. Ota yhteyttä ja sovitaan arviointikäynti kotiisi tuota pikaa!