Älykoti tarjoaa helpompaa kodin hallintaa

Miltä kuulostaa auringonvalon liikkeisiin mukautuva valaistus tai varmistus siitä, että ovet ovat aina lukittuna poistuessasi kotoa? Älykoti ei ole vain viihdettä tai mukavuutta varten, vaan suurimpina hyötyinä ovat turvallisuuden, valaistuksen ja lämmityksen säätely.

Älykoti automatisoi kotisi älylaitteet, jotta kotisi toimii juuri sinun tarpeidesi mukaisesti. Kerromme blogissamme sinulle älykodin mahdollisuuksista arjen helpottamiseksi.

Miten smart home rakennetaan?

Älykoti eli smart home tarkoittaa kotia, jossa kodin teknologiaa kuten sähkölaitteita, valaistusta, lämmitystä ja viihdejärjestelmiä ohjataan yhdestä tietojärjestelmästä. Monet älykodin toiminnot toimivat automatisoidusti – tästä käytetäänkin termiä kotiautomaatio. Kaikki kodissasi toimivat, Wi-Fi-yhteydellä ohjattavat sähkölaitteet, voidaan yhdistää kotiautomaatioon.

Toimivan älykotijärjestelmän asentaa osaava sähköasentaja. Ammattilainen osaa ottaa sähkösuunnittelussa huomioon esimerkiksi AV-järjestelmän vaatimukset, laitekokoonpanon ja asiakkaan yksilölliset vaatimukset.

Kaikkien älykodin ominaisuuksien käyttö tapahtuu samalla Wi-Fi yhteydellä varustetulla käyttöliittymällä. Kun sopiva älykotijärjestelmä on valittu, luodaan pohjapiirros, johon sijoitetaan käyttöön otettavat laitteet. Tämän jälkeen laitteita voi yhdistää toisiinsa erilaisten tilanneohjauksien ja toimintojen luomiseksi.

Älyominaisuuksia suunniteltaessa on otettava huomioon laitteiden yhteensopivuus. Älypistorasiat ovat kuitenkin helposti säädeltävissä kaikkeen kodin elektroniikkaan.

Älykäs koti helpottaa arkea.

Älykoti mukautuu tarpeisiisi sopivaksi

Voit lisätä älykodin avulla omaa elinmukavuuttasi. Pystyt esimerkiksi säätelemään juuri sinulle optimaalisen valaistuksen, yhdistämään kodin viihdejärjestelmät ja luomaan erilaisia tilanneohjauksia.

Kodin lämpötilan tehokas säätely 

Talvella on tärkeintä lämpötilan kannalta, saada sisälämpötila alentumaan niinä hetkinä, kun asunto on tyhjänä. Näissä tilanteissa automatisoitu lämpötilansäätely on helpompaa älykodin avulla. Kesällä voit puolestaan tehostaa ilmanvaihtoasi ja lisätä viilennystä. Tämä onnistuu myös etänä, esimerkiksi kun olet saapumassa kotiin matkan jälkeen.

Voit tehdä kodistasi älykkäämmän myös asentamalla kotiisi älytermostaatin. Se mahdollistaa lämpötilan säätämisen ajastuksen ja etäohjauksen avulla. Erilaiset läsnäoloanturit tunnistavat, kun huoneessa on ihmisiä ja säätävät lämpötilaa automaattisesti sen mukaan.

Kodin valaistus voidaan integroida osaksi älykotia.

Valaistus ja viihdejärjestelmät

Älykodin avulla voit yhdistää kotisi valaistuksen ja viihdejärjestelmät yhteen. Ääniohjaus tekee älykodin ohjaamisesta entistäkin helpompaa. Ääniohjausta voidaan käyttää kaikkiin kotisi älytoimintoihin, esimerkiksi sammuttamaan valot haluamastasi huoneesta. Ääniohjausta varten tarvitset esimerkiksi Google Assistantin, Apple HomeKit tai muun ääniohjausjärjestelmän.

Valojen monipuolinen ohjaaminen tapahtuu ääniohjauksen lisäksi esimerkiksi liiketunnistimien, läsnäolon, vuorokaudenajan tai auringon mukaan. Koko viihdejärjestelmä voidaan integroida yhteen älykodin kanssa, kun yhdistät älytelevision, äänentoistojärjestelmän ja valaistuksen keskenään.

Luo tarpeisiisi sopivat tilanneohjaukset

Älykotijärjestelmät perustuvat pitkälti erilaisten tilanneohjauksien eli skenaarioiden luomiseen. Voit itse määrittää erilaisia tilanteita. Voit luoda esimerkiksi seuraavia skenaarioita:

  • Lähden kotoa: Kaikki valot sammuvat, älylukot lukkiutuvat, lämmitys pienenee, kaihtimet avautuvat, robotti-imuri käynnistyy ja turvajärjestelmä kytkeytyy päälle.
  • Olen kotonaEteisen, olohuoneen ja keittiön valot syttyvät, ilmanvaihto tehostuu ja musiikki käynnistyy.
  • YötilaValot sammuvat, älylukot lukkiutuvat, kaihtimet sulkeutuvat ja vessan liiketunnistin käynnistyy.

Älykodin kautta helposti optimoitu lämmitys ja elektroniikka, jotka säästävät sähköä.

Lämmitys ja kodin elektroniikka älykodissa – näin säästät energiaa

Sähkön hinnan heilahdellessa ja hintapiikkien noustessa, älykäs järjestelmä on selkeä säästötapa lämmityksessä, valaistuksessa ja käyttämättömissä kodinkoneissa.

Älykodin avulla voidaan ohjata sähkönkäyttöä niihin vuorokaudenaikoihin, kun sähkön hinta on alhaalla. Parhaimmat järjestelmät voi suoraan ohjelmoida tarkkailemaan pörssisähkön hintaa ja vastaamaan siihen. Voit ohjata esimerkiksi lämminvesivaraajaa, lattialämmitystä, pattereita ja ilmalämpöpumppua.

Kodin sähkölaitteita on mahdollista yhdistää älykodin käyttöliittymään ja näin voit kytkeä virrat pois käyttämättömistä sähkölaitteista. Wi-Fi-ohjattavia kodinkoneita löytyy paljon pesukoneista uuneihin, mutta älykodin hienous piilee juuri eri tilanneohjauksien luomisessa.

Älykkään järjestelmän ansiosta pystyt luomaan esimerkiksi skenaarion lauantaiaamuun: Kahvinkeitin menee päälle, televisio käynnistyy, uuni lämpenee valmiiksi ja valaistus vähennee auringon noustessa korkeammalle.

Ilmalämpöpumpun liittäminen osaksi älykotijärjestelmää

Myös ilmalämpöpumppu voidaan liittää osaksi älykotijärjestelmää. Älykotijärjestelmällä voit hallita ilmalämpöpumpun käynnistämistä ja sammuttamista, lämpötilaa sekä käyttönopeutta.

Tutustu muihin keinoihin vähentää sähkönkulutusta ilmalämpöpumpun avulla. Aavasaksan Sähkö tarjoaa älykotijärjestelmien asennuksen lisäksi ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot.

Turvallisuuden varmistaminen älylukon avulla.

Lisää turvallisuutta ja mielenrauhaa älykkään kodin ansiosta

Arkea ja turvallisuuden tunnetta lisäävät myös älykkäät valvontakamerat. Valvontakameroilla voit valvoa kotiasi ja saat tiedon älylaitteeseesi, kun joku on ovella. Turvallisuutta sekä energiansäästöä voi lisätä liittämällä kodinkoneet Wi-Fi-yhteyteen älypistorasioilla.

Älylukko lisää kotisi turvallisuutta ja mahdollistaa myös avaimettoman kulkemisen ja virtuaalisten avaimien antamisen vieraille. Älypuhelimella voit tarkkailla, kuka kulkee ovestasi ja milloin.

Älykoti suoraan kotiin asennettuna Aavasaksan Sähköltä

Oletko pohtinut älykodin hankintaa? Aavasaksan Sähköltä voit tilata asennuspalvelut älykotijärjestelmälle niin omakotitaloon, kerrostaloon kuin vaikka kesämökille – Meri-Lapin, Lapin ja Tornion alueella.

Asennamme älypistorasiat, valvontakamerat, kaihtimet ja markiisit sekä muut sähkölaitteet, tarpeidesi mukaisesti. Ota yhteyttä ja kerro millaista älykotiratkaisua sinä tarvitset kotiisi.