Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus riippuu täysin siitä, kuinka paljon laitteella on tehoa sekä mihin sitä käytetään.
Kesällä ilmalämpöpumpun sähkönkulutus voi nousta siksi, sillä sitä pidetään useammin päällä. Talvella voidaan käyttää esimerkiksi ilmalämpöpumpun takka-ominaisuutta, joka kierrättää talon hukkalämpöä ja säästää kokonaiskustannuksia lämmityksen osalta.
Lue artikkelista ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta sekä niihin liittyvistä SCOOP ja SEER-arvoista.
Säästääkö ilmalämpöpumppu sähköä?
Lämmittäessä talvella ilmalämpöpumppu säästää vuosittain energiaa jopa tuhansia kilowattitunteja, mikäli talon pääasiallisen lämmityksen lähteenä on suorasähkölämmitys tai öljylämmitys. Lämmityksessä tulee tietysti huomioida ilmalämpöpumpun tehokkuus, jonka avulla voidaan arvioida kuinka paljon säästöä voidaan tehdä kyseisellä mallilla.
Hyötysuhde muuttuu tietenkin erittäin kovilla pakkasilla, mutta ilmalämpöpumpun tehokkuudesta riippuen voidaan saada hyviä tuloksia lämmön kierrättämisellä. Pidä huoli, että ilmalämpöpumpussasi on olemassa takka-ominaisuus, jonka avulla hukkalämpöä saadaan kierrätettyä tehokkaasti esimerkiksi saunasta tulevasta lämmöstä.
Kesän aikana ei ilmalämpöpumppu säästä sähköä, koska kesällä se on ylimääräinen viilennykseen käytettävä laite. Se voi tietenkin auttaa sinua nukkumaan paremmin sekä viihtymään kodissasi, mikä on rahanarvoinen hyöty. Mallista riippuen toki voit säästää viilennykseen käytettyä sähköä oikean ilmalämpöpumpun valinnalla.
Lue lisää ilmalämpömpumpun käytöstä talvella ja pakkasella
Mikä kertoo ilmalämpöpumpun suorituskyvystä?
Sähkönkulutuksen vertaileminen eri ilmalämpöpumppumallien välillä vaatii teknistä tietoa kyseisten mallien suorituskyvystä, energiatehokkuudesta sekä erityisistä ominaisuuksista.
Toinen tärkeä tekijä on laitteen lämmitys- tai jäähdytyskapasiteetti, joka määrittää sen energiatehokkuuden tietyissä lämpötiloissa. Kannattaa myös muistaa, ettei energiatehokkuus ole ainoita asioita, sillä sinun tulee ottaa huomioon myös laitteen koko, äänitaso, hinta, asennuskustannukset sekä huoltotarpeet.
Yleisesti ottaen on olemassa kahdenlaista mittaria, jotka kertovat ilmalämpöpumpuista. SEER ja SCOP, niistä hieman lisää alla.
SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)
SEER mittaa ilmalämpöpumpun jäähdytyssuorituskykyä. Se kertoo kuinka tehokkaasti ilmalämpöpumpun energiatehokkuus muuttuu jäähdytystilassa eri vuodenaikojen aikana.
Se lasketaan jakamalla laitteen tuottama jäähdytysteho (BTU tai British Thermal Units) käytetyllä sähkön määrällä. Korkeampi SEER-arvo kertoo laitteen olevan energiatehokkaampi jäähdytyksessä ja ilmalämpöpumpulla viilennetään edullisemmin.
SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)
SCOP arvo puolestaan mittaa laitteen lämmityssuorituskykyä. SCOP-arvo ottaa huomioon lämpöpumpun suorituskyvyn koko lämmityskauden aikana, mukaan lukien erilaiset ulkolämpötilat tai kuormitukset.
Arvo lasketaan jakamalla laitteen tuottama lämmitysteho käytetyn sähkön määrällä. Kuten SEER-arvo takaa viilennykseen parempaa energiatehokkuutta, niin SCOP-arvo tarkoittaa lämmitykseen matalampaa sähkönkulutusta.
Ilmalämpöpumpun merkkien vaikutukset
Ilmalämpöpumpun valinnassa on ilmalämpöpumpun sähkönkulutus tietenkin tärkeässä roolissa, mutta se ei ole kaikki kaikessa. Asunnon koosta riippuen muutaman asteen lämmittäminen ei välttämättä tunnu suurelta muutokselta, mutta voi aiheuttaa suuret sähkökustannukset.
Kesällä käytetty laite kannattaa valita SEER-arvon mukaan ja talvella käytetty laite SCOP-arvon mukaan. Ilmalämpöpumppu on kuitenkin jokavuotisessa käytössä monipuolinen ja valitsemalla oikean ilmalämpöpumpun, hyödyt siitä niin kesän aikana kuin talvella.
Valitse sopiva laite, joka kuluttaa sähköenergiaa sopivan verran, laskee kesällä edullisesti lämpötilaa sekä tuo sinulle vuodessa lisää energiasäästöjä. Mieti kuinka paljon sopiva ilmalämpöpumppu maksaa, minkä näköistä ilmalämpöpumppua haluat katsella ympäri vuoden ja miten energian kulutus voi tuoda sinulle säästöjä.
Lue artikkelimme vuoden 2023 ilmalämpöpumppujen vertailusta täältä
Ilmalämpöpumpun huolto
Ilmalämpöpumpun sähkökulutus on riippuvainen siitä, miten hyvässä kunnossa laite pidetään. Ilmalämpöpumppua kannattaa huoltaa riittävän usein, jotta sen tehosta saadaan kaikki irti ja sähkönkulutu pysyy maltillisena.
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus voi esimerkiksi kasvaa, mikäli laitteen suodattimet ovat tukossa, joten pidä huoli niiden ajantasaisesta vaihtamisesta ja tilaa tarvittaessa siis huolto paikan päälle.
Kysy lisätietoa ammattilaisiltamme
Jos sinua mietityttää ilmalämpöpumpun sähkönkulutus, ota yhteyttä ammattilaisiimme. Olemme asentaneet lukuisia ilmalämpöpumppuja erilaisiin kohteisiin ja osaamme vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin.
Teemme pääsääntöisesti ilmalämpöpumppujen asennuksia Tornion seudulla, mutta liikumme tarvittaessa joustavasti Meri-Lapin alueella.