Valokuitu taloyhtiöön – Mitä tulee ottaa huomioon ennen valokuidun asentamista?

Nykyään kaikkiin uusiin taloyhtiöihin tulee rakennuttaa valokuituyhteys. Vanhempiin taloyhtiöihin puolestaan kannattaa hankkia valokuitu esimerkiksi saneerauksen yhteydessä, sillä vanhat verkkoyhteydet eivät välttämättä enää täytä asukkaiden tarpeita.

Valokuitu on helppo, huoleton ja se takaa nopean kodin nettiyhteyden.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi valokuitu kannattaa asentaa kotiin ja erityisesti koko taloyhtiöön. Taloyhtiön hallituksen jäsen tai osakas – saat artikkelista tietoa asioista, mitä sinun tulee huomioida ennen valokuituliittymän hankkimista.

Mikä on valokuitu? Valokuituyhteys tarjoaa kotiisi rajattoman yhteyden.


Valokuituliittymä taloyhtiöön on paras ja pitkäaikainen ratkaisu

Valokuitu tarjoaa käytännössä rajattoman netin nopeuden. Etätyöskentely on sujuvampaa ja esimerkiksi pilvipalvelut toimivat paremmin ilman pitkiä latausaikoja. Myös kodin viihdepalveluiden käyttö on mutkattomampaa ja 4K tai 8K kuvanlaatu pääsee oikeuksiinsa valokuidun avulla.

Jos taloyhtiössä on vanha sisäverkko, eli tv- ja laajakaistan välittämisen sisäinen viestintäverkko, on niiden tiedonsiirto huomattavasti rajallisempi. Vanha, esimerkiksi 2000-luvun alussa asennettu Ethernet-kaapeli ja sen tiedonsiirtokyky tulevat pian tiensä päähän, mutta valokuituliittymän käyttöikä on 50-100 vuotta.

Huippunopea valokuitu kannattaa asentaa taloyhtiöön esimerkiksi putkisaneerauksen yhteydessä, sillä seiniä avataan joka tapauksessa – näin saat madallettua koko asennuksen kustannuksia. Kun valokuituverkon asennus on tehty, toimii se koko kiinteistön elinkaaren ajan.

Kun valokuitu hankitaan koko taloyhtiöön samanaikaisesti, valokuitu lisää kiinteistön houkuttelevuutta ja hyvät yhteydet mahdollistavat useiden asukkaiden samanaikaisen käytön ilman netin pätkimistä.

Valokuituliittymän saa myös taloyhtiön yksittäiseen asuntoon

Voit tilata valokuidun pientaloyhtiössä myös yksittäiseen asuntoon. Jos taloyhtiössä ei ole suunnitteella sisäverkkojen saneerausta, tai kaikki osakkaat eivät halua valokuitua kotiin, voi yksittäinen osakas hankkia valokuidun vain omaan kotiinsa.

Lue lisää valokuidusta ja valokuidun hinnasta toisesta artikkelistamme.

Valokuitu kasvattaa kotisi arvoa ja saat sen avulla kotiisi nopean netin.


Ennen valokuidun asentamista huomioi nämä asiat taloyhtiössä

Valokuitua suunnitellessa tulee selvittää, onko naapurustossasi jo käytössä valokuituliittymä. Mikäli valokuituyhteyttä ei vielä ole olemassa, voivat asentamisen kustannukset olla suuremmat.

Ennen kun tilaat valokuidun, huomioi ainakin seuraavat asiat.

Talon ja asukkaiden tarpeet

Valokuituyhteys toteutetaan aina talotyypin, sen huoneistojen lukumäärän, nykyisen sisäverkon sekä sen kunnon ja asukkaiden toiveiden perusteella. Liittymän asentaminen tulee suunnitella tarkkaan, sillä talon tyyppi ja sijainti voivat vaikuttaa merkittävästi kuidun asentamiseen.

Kun valokuidun hankkimista aletaan suunnitella, tulee asia ottaa esille taloyhtiön yhtiökokouksessa ja kartoittaa muiden asukkaiden tarpeet.

Budjetti ja avustukset

Valokuituasennuksen kustannukset voivat vaihdella huomattavasti, joten taloyhtiön on määriteltävä käytettävissä oleva budjetti ja kilpailutettava sähköurakoitsija. Vaikka valokuitu voi olla suuri kertainvestointi, säästää se kustannuksia pitkällä aikavälillä.

Valokuitu ei vaadi juurikaan ylläpitoa ja siinä ei ole merkittäviä käyttöön liittyviä ongelmia. Tarkista myös, tarjoaako alueesi paikallishallinto tukia liittyen valokuituverkon asennukseen.

Valokuidun suunnittelu pihaan ja huoneistoon

Valokuitukaapeli vedetään kiinteistöön sellaista reittiä, jossa se aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa. Pihapiirin tiet, laatoitukset ja puutarhat voidaan usein kiertää, mutta huomioi, että joskus on toteutettava suurempia kaivuutöitä.

Sisällä valokuidun päätelaitteelle etsitään paras paikka: usein tekniseen tilaan tai suoraan tv:n tai työhuoneen lähettyville.

Suunnittelukäynti

Ennen asennusta on hyvä tilata taloyhtiöön suunnittelukäynti, jossa valokuituliittymän asentaja katsoo sopivimman paikan kuidun sijainnille ja valokuitupäätelaitteen asentamiseksi. Päätelaitteen paikka on sisällä huoneistossa.

Käyntiä varten tulee selvittää kiinteistön alueella kulkevat vesi-, sähkö- ja viemäriputket sekä sisäverkkojen kaapelit.

Mikäli sinulle on herännyt muita kysymyksiä liittyen valokuidun ominaisuuksiin, tutustu usein kysyttyä -osioomme ja valokuituasennuksen palveluihin.

Valokuitu kaivetaan kotisi pihalle ja se asennetaan maahaan.


Miten valokuitu asennetaan?

Ennen valokuidun asentamista, tarkista valokuidun saatavuus alueellasi ja ota yhteyttä paikalliseen valokuituasentajaan. Valokuituyhteys ja sen asentaminen suunnitellaan yhdessä tilaajan ja palvelutarjoajan kanssa, jotta voit asua kotonasi koko asennusprosessin ajan.

Pihan kaivuutyöt ja asennukset

Kun valokuituyhteyden sijainti tontilla on selvillä, tontin tai katualueen reunalta kaivetaan talon ulkoseinustalle ura, johon valokuitu asennetaan. Kaivuutöiden yhteydessä voi löytyä isoja kiviä tai muita esteitä, jotka tulee poistaa valokuidun tieltä.

Kaivutöitä saatetaan joutua tekemään myös naapuruston alueella, jolloin prosessi voi viedä aikaa.

Kuitupäätelaitteiden asennus ja valokuidun käyttöönotto

Pihan ja sisätilojen asennukset pyritään yleensä tekemään samanaikaisesti. Huoneistoihin asennetaan valokuituliittymän päätelaite, joka tarjoaa liittymän ja verkon kotiin.

Kun kuitupäätelaite on asennettuna, ei huoneistoissa tarvitse enää käydä. Voit ottaa valokuituyhteyden käyttöön, kun asennukset tontilla ovat valmiit ja kuitu on myös teknisesti yhdistetty.

Taloyhtiön tai asukkaan vastuulle jää laajakaistan tilaaminen sopivalta palveluntarjoajalta ja sen jälkeen olet valmis nauttimaan nopean nettiyhteyden iloista.

Valokuitu kannattaa hankkia luotettavalta toimijalta

Oletko kilpailuttamassa valokuituyhteyden asennusta? Tärkeintä valokuidun asennuksessa ovat suunnittelu, asiakkaan toiveiden huomiointi, laadukas toteutus ja nykyaikainen kalusto.

Aavasaksan Sähkö hoitaa sähköurakoinnin ja valokuituyhteyden asennukset ammattitaidolla.

Kokemusta sähköalalta on jo 40 vuotta. Tilaa meiltä sähköasennuspalvelut Tornion sekä Lapin alueella. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous.