Ilmalämpöpumput ovat tehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto lämmitykseen, mutta toimiiko ilmalämpöpumppu pakkasella?
Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, että ilmalämpöpumppu ei toimi kunnolla pakkasessa ja että se saattaa jopa vahingoittua.
Tässä blogissa kerromme, miten ilmalämpöpumppu toimii pakkasessa ja mitä kannattaa huomioida sen käytössä.
Listaamme myös 9 käyttövinkkiä ilmalämpöpumpun käyttöön pakkasella.
Tervetuloa mukaan!
Miten käy ilmalämpöpumpun hyödyn pakkasella?
Ilmalämpöpumput toimivat periaatteessa samalla tavalla kuin kylmäkoneet, mutta toisinpäin. Pumput niin sanotusti imevät ilmaa ulkoa ja lämmittävät sen sisälämpötilaan sopivaksi. Monet ilmalämpöpumput lämmittävät tehokkaasti vielä -10 asteen pakkasella, mutta joissakin tilanteissa se on syytä laittaa pois päältä.
Pakkasessa ilma on kylmää ja kosteaa, joten ilmalämpöpumpun teho heikkenee mitä alemmas lämpöasteet menevät. Ilmalämpöpumpulla ei välttämättä saada sisälle tarpeeksi lämmintä ilmaa pakkasessa ja hyötysuhde pienenee.
Tarkastele erilaisia ilmalämpöpumppuja verkkokaupassa ja tilaa omasi!
Kannattaako ilmalämpöpumppua pitää päällä kovalla pakkasella?
Ilmalämpöpumpun pitäminen päällä kovalla pakkasella ei ole suositeltavaa, sillä se saattaa vahingoittaa pumppua tai vähentää sen tehoa. On parempi pitää ilmalämpöpumppu pois päältä tai käyttää apulämmitystä, kun ulkolämpötila on erittäin alhainen.
Todella kylmällä pakkasella, jota meilläkin on täällä Lapin alueella, on suositeltavaa käyttää täydennyslämmitystä, kuten esimerkiksi sähkölämmittimiä tai takkaa.
Tarkasta oman lämpöpumpun raja-arvot laitteen käyttöohjeista. Huomioi myös laitteen oma automatiikka. Joissakin tilanteissa ilmalämpöpumppu sammuttaa itse itsensä pakkasella, kun pakkanen on riittävän kylmä. Yleisimmät ilmalämpöpumpun raja-arvot ovat -20 asteen ja -25 asteen pakkaslämpötilat.
Muut tilanteet, kun ilmalämpöpumppu kannattaa sammuttaa
Ilmalämpöpumppu kannattaa sammuttaa myös silloin, mikäli ilmalämpöpumpun huolto tai korjaus on tarpeen. Ilmalämpöpumpun huolto ja korjaus on tehtävä asiantuntijan toimesta, ja se kannattaa tehdä, kun pumppu ei toimi oikein tai kun se tarvitsee huoltoa.
Sammuta ilmalämpöpumppu aika-ajoin myös pitkäaikaisen käytön jälkeen. Ilmalämpöpumppu on käytössä pitkään. Ilmalämpöpumppu kannattaa sammuttaa, jos se on käytössä pitkään aikaan, esimerkiksi yön aikana. Tämä vähentää sen kulutusta ja kuluttaa vähemmän energiaa.
Luonnollisesti ilmalämpöpumppu tulee sammuttaa, kun ilmalämpöpumppu ei ole tarpeellinen. Ilmalämpöpumppu ei tarvitse olla käynnissä, jos lämpötila on tarpeeksi korkea talossa ilman lisälämmitystä.
Ota myös huomioon pakkassäällä muut sääolosuhteet, kuten lumisade. Mikäli ilmalämpöpumppu on lumen peitossa, kannattaa se puhdistaa lumesta, jotta ilma pääsee kulkemaan vapaasti. Tätä toki helpottaa se, että ilmalämöpumppu on asennettu oikealla tavalla ja sääsuojattu ilmalämpöpumpulle sopivalla katoksella.
Lue artikkelistamme, miten ilmalämpöpumppu säästää sähköä omakotitalossa.
Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa jos lämmitän takkaa tai uunia?
Ilmalämpöpumppua ei suinkaan tarvitse sammuttaa, mikäli lämmität uunia tai takkaa. Ilmalämpöpumppu ja takka tai uuni voivat toimia itseasiassa yhdessä, lämmittäen taloa ja ne voivat olla hyvinkin tehokas yhdistelmä talon lämmön säätelyyn.
Huolehdi erityisesti, että ilmalämpöpumpun ilmankierron suunta on oikein, jotta lämmin ilma jakautuu tasaisesti talossa.
Lue käyttövinkit ilmalämpöpumpun pakkaskäyttöön
Tässä vielä lopuksi käyttövinkit ilmalämpöpumpun pakkaskäyttöön:
- Säädä ilmalämpöpumpun lämpötila-asetukset tarpeen mukaan. Jos ulkolämpötila on erittäin alhainen, säädä lämpötila matalammaksi estääksesi pumppua vahingoittumasta.
- Huolehdi ilmalämpöpumpun asianmukaisesta huollosta. Tarkista kylmäaineet ja vaihda ne tarvittaessa.
- Suojaa ilmalämpöpumppu esimerkiksi lumipeitteellä tai katolla, jotta se ei jäädy.
- Varmista, että ilmalämpöpumpun ilmankierron suunta on oikein, jotta lämmin ilma jakautuu tasaisesti talossa.
- Puhdista ilmalämpöpumpun suodattimet säännöllisesti, jotta ilmavirta pysyy virtaavana ja ilmankierto toimii tehokkaasti.
- Huolehdi, että ilmalämpöpumpun ympärillä oleva alue on vapaa esteistä, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti.
- Varmista, että ilmalämpöpumpun sähköliitännät ovat turvalliset ja että pumppu on kytketty maadoitettuun pistorasiaan.
- Huolehdi, että ilmalämpöpumpun lämmönsiirrin on puhdas ja että se ei ole tukkeutunut roskilla tai pölyllä.
- Vältä turhia uudelleenkäynnistyksiä todella kovilla pakkasilla. Ilmalämpöpumppu olisi hyvä pitää päällä, jotta se ei vahingoitu uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
Noudattamalla näitä käyttövinkkejä, voit varmistaa, että ilmalämpöpumppusi toimii tehokkaasti pakkasessa ja säästää energiaa.
Muista kuitenkin vinkeistä huolimatta, että ilmalämpöpumppu ei ole tarkoitettu ainoaksi lämmönlähteeksi erittäin pakkasessa, ja tarvittaessa täydennyslämmitystä tarvitsee käyttää.
Lue lisää älykodin ilmanvaihdon mahdollisuuksista.
Ilmalämpöpumput Tornion ja Meri-lapin alueella Aavasaksan Sähköltä
Me Aavasaksan Sähköllä myymme, toimitamme, huollamme ja asennamme erilaisia ilmalämpöpumppuja Tornion ja Meri-Lapin alueella.
Tarjoamme laadukkaita ilmalämpöpumppuja eri valmistajilta ja saat meiltä tarvittaessa Elfin-rahoituksen ilmalämpöpumpun sujuvaan hankintaan.
Saat meiltä kattavasti myös muut sähköalan palvelut jo melkein 30 vuoden kokemuksella. Palveluihimme kuuluvat ilmalämpöpumppujen asennuksen ja huollon lisäksi sähköurakointi, sähköautojen latausasemat sekä valokuituasennus.
Tarvitsetko apua ilmalämpöpumpun valinnassa? Ota yhteyttä ja löydetään sinulle paras ratkaisu!